-->

21 Haziran 2016 Salı

Ekitap okuyucu olarak tablet kullanılırmı?

Bu yazımda herhangi bir tablet,normal ekitap okuyucuların bilindik sıkıntılarından muzdarip olup başka çözüm arayışlarına girenler için ekitap okuyucu olarak kullanılabilirmi gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağım.Işıksız veya ışıklı siyah/Beyaz ekitap okuyucuların marka farketmeksizin artık piyasa standart'ı olan 6" ekran boyutunda olmaları beraberinde bir çok kolaylığın yanı sıra birçok da olumsuzluğu getiriyor.Bu boyut taşınabilirlik olarak ideal olsada normal bir kitap boyutundan küçük kalması bazılarımıza sıkıntı yaratabiliyor.Artı Epub'la birlikte ekitap standardı olan pdf formatı bu boyuttaki cihazlarda görüntülenmek için pek de uygun değil.
Okunamayan pdf dosyası
RENKLİ VE 6" ÜZERİ EKİTAP OKUYUCULAR

Tabiiki 6" cihazlar dışındada çeşitli markaların modelleri mevcut.Ancak bu modelleri hem ülkemizde bulmak çok zor,hemde bulunsa bile fiyat olarak hayli pahalı kalıyor.Renkli ekitap okuyucularda mevcut.Ancak onlarda yeni bir teknoloji olarak daha henüz oturmuş değil.Yurtdışında bir kaç model var.Bize gelmesi ise pek mümkün görünmüyor.Yurtdışı ile bağlantısı olanlar bu ürünleri bulabilir.Ancak orda bile bu modellerin fiyatları oldukça yüksek.O zaman geriye tek çare olarak tabletler kalıyor.

TABLET PİYASASI
Tablet'ler ilk İpad'in çıkmasından bu yana özellikleri ve yapabilecekleri ile artık sınıra dayanmış görünüyorlar.Yani tablet piyasası artık oturmuş vaziyette.Yeni çıkacak herhangi bir modelin bize verebileceği çok değişik bir özellik kalmadı gibi.Bu yüzden eğer hala bir tablet edinmediysek şimdi tam sırası.Bu konuda en büyük sıkıntı bütçe.Bu tür bir cihaza ne kadar para ayırabiliyoruz.Mesele bu.Maalesef ülkemizdeki saçma vergi uygulamaları ve satıcı firmaların duyarsızlığı yüzünden bu cihazlar için oldukça yüksek meblağlar ödenmesi gerekiyor.Şahsi düşüncem zaten yapabildikleri belli olan bir cihaz için bu kadar yüksek paralar ödenmesi gerekmiyor.Çözümlerden birisi tespit ettiğimiz bir modeli 2.el piyasasından aramak ve temin etmek.Sizlere tavsiyem önce bu şekilde bir arayış içine girin.Diğer bir çözümde daha alt markaların ürünlerine bakmak.Fason üretim yoluyla birkaç firma kendi markalarıyla piyasaya ürün çıkartıyor.Bunların en önemli özelliği daha uygun fiyatta olması.
Özellik olarakda eğer çok üst düzey oyunlar oynanmayacaksa ekitap okuma,çizgiroman okuma,nette gezme,basit oyunlar oynama gibi işlerin altından rahatlıkla kalkıyor.Bir ekitap okuma ve teknoloji meraklısı olarak elimden bir çok cihaz geçti.Geçenlerde bu firmalardan bir tanesinin 9.7" olan bir modelini 2.el olarak çok uygun bir fiyata aldım.Amacım üsttte yazdığım işleri yerine getirmesi ve özellikle çizgiroman okumaktı.Bu sayede çook uygun bir fiyata bu işi hallettim.Başka bir firmanın cihazıylada aynı işleri yapıyordum bununlada.
Aradaki tek fark yaklaşık 500 tl'nin cebimde kalması.Bunun incelemesini yapacağım yakında.Ancak cihaz boyut olarak çantada vs taşınmaya pek müsait değil.Bence en ideal boyut 8" ila 8.4" arasıdır.

TABLET SIKINTILARIMIZIN ÇÖZÜMÜMÜ?
Evet.6" üzeri boyutta ekitap okuyucular uygun fiyata alınabilecek olana kadar şu an ideal bir çözümdür.Boyut olarakda tecrübe ile sabittirki 8" ve 8.4" taşınabilirlik ve kullanım olarak mükemmeldir.7" ler ufak kalıyor.9.7" ve üzeri ise elde,otobüste kullanmaya pek müsait değil.Kısaca 8" bir tablet ekitap okuma,çizgiroman okuma,nette gezinme ve özellikle pdf dosyaları için en ideal çözümdür.

TABLETTEKİ EKRAN IŞIĞI NE OLACAK
Hepimizin çekindiği,ve çoğumuzunda tablet almamasına etken olan (en azından ekitap okumak için)tabletlerdeki ekran ışığının gözü yorması ve göz bozukluklarına yol açması korkusuna gelelim.Öncelikle belirtmek lazımki ışıklı ekitap okuyucularda bir nevi basit tablet olarak görülebilir.Işıksızları ayrı tutuyoruz.Karanlıkta kullanırken ışığı açıyoruz.İşte sana tablet.Tek farkı ışık dağılımının daha iyi ayarlanmış olması.Işık direk ekrandan değil,
yanlardan geliyor.Ama işte ışık var.Bir şekilde yine ışığa maruz kalıyor gözlerimiz.Burda önemli olan gözlerin ışığa maruz kalma süresi.Bu televizyon izlerkende önemli,pc veya diğer elektronik cihazlar kullanırkende.Bu yüzden bu cihazları kullanırken bazı kurallara uyulduğu zaman gözde çıkabilecek sorunlar en aza indirgenebiliyor veya hiç olmuyor.

TABLET KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
İnternette kısa bir arama ile sizinde bulabileceğiniz gibi şu bilgileri vermek mümkün.
  • Sanılanın aksine tablet kullanmak veya tv izlemek göz bozukluğuna sebep olmaz.Sadece gizli hipermetropiniz varsa bu belli belirsiz göz hastalığınızı belirgin hale getirir.
  • Uzun süre tablet ekranına veya tv'ye veya monitöre bakınca baş ağrısı,bulanıklık,yorgunluk hissedebiliriz.Bunun sebebi ekrana dikkatli bakınca göz kırpmayı unutmamız.Bu haldeyken dakikada 5-6 kere gözümüzü kırparız.Oysa olması gereken dakikada 12-16 defadır.Göz kırpmayı unuttuğumuz için bunlar başımıza geliyor.Bu yüzden daha sık göz kırpmaya çalışılmalı.
  • Normal okuma mesafesi 40-50 cm arasıdır.Yani normal bir kitap okurken bile arada bu kadar mesafe bırakılması lazım gelir.Eğer kitabı,tablet,cep telefonunu gözümüze kadar sokarsak bu hiç iyi olmaz.Bunu yapmak miyopi'nin ortaya çıkmasına ve ilerlemesine sebep olabilir.Yani her ne kullanıyorsak arada belli bir mesafe bırakmak lazım.
  • Tabletin veya cep telefonu'nun ekran ışığının ayarını size en rahat gelebilecek şekilde ayarlamaya çalışın.Hatta kimi tabletlerde okuma modu bile var.Yine kimi ekitap okuma programlarında bu ayarı kullanarak ekran ışığını nerdeyse ışıklı ekitap okuyuculardaki ne rakip olacak şekilde ayarlamak mümkün.
  • Karanlıkta tablet kullanmayın ve tv izlemeyin.
  • Tabletin veya cep telefonu'nun ekran çözünürlüğünün yüksek olması(en azından ful hd yani 1920x1080 ve üzeri)ve yine ppi değerinin 300 den yüksek olması her zaman için daha iyidir.
  • Yapılacak şey şu;her yarım saatte bir 20 saniye veya saatte bir 40 saniye veya 1 dakika gözlerimizi dinlendirmek.Bunuda şöyle yapıyoruz;

  1. 20 saniye kadar karşıya bakın.
  2. 20-30 saniye kadar gözlerinizi kapatın.
  3. Daha sık gözlerinizi kırpın.

SONUÇ

Sadede gelirsek.Üstte yazdığım noktalara dikkat edildiği zaman herhangi bir tableti renkli ekitap okuyucu,ideal pdf ve çizgiroman vede epub okuyucu olarak kullanmamak için hiçbir sebep yok.Gözlük kullanıyorsanız bu dahada iyi.Bu işleriniz ve daha fazlası için rahatlıkla bir tablet edinebilirsiniz.Seçiminizde yardımcı olmak ve bir fikir vermesi için uygun fiyatlı bir tablet modelinin incelemesi için buraya bakınız.Lütfen bir göz atınız.
Yazıyı beğendiyseniz lütfen beğen tuşuna basınız,paylaşınız...

9 yorum :

  1. süper bir yazı olmuş, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler.Yardımcı olabildiysem.

    YanıtlaSil
  3. Selamlar, tablet ve ekitap okuyucu piyasasına çok yabancıyım, genel olarak teknolojiyle aram iyi değil. bi kaç yazınızı okuduktan sonra şöyle bi şey çıkardım.

    sadece "kitap" okuma(pdf, epub formatında) not alma, altını çizme, bunları dışarı aktarma gibi şeyleri tabletlerle de yapabiliyorum.

    aynı zamanda nette gezinme, netten vidyo izleme ve yazı okuma gibi şeyleri de tablet ile yapabiliyorum.

    bu tabletlerin bildiğim kadarıyla ses kaydetme gibi özellikleri de var yani basit bir bilgisayar gibi de çalışabiliyor.

    dolayısıyla ekitap okuyucu yerine 8" boyutunda bir tablet daha çok işimi görücek gibi.

    oyunla filan hiç alakam yok. bilgisayar karşısında bi şeyler okumaktan fiziksel sağlığım(bel, boyun, üst sırt) ciddi şekilde bozulmuş durumda. buna çözüm olarak girişmeyi planlıyorum tablet almaya.

    Burada merak ettiğim husus, not alma notu dışarı aktarma işlevinin ne kadar kullanışlı olacağı ve bu tabletlerin şarjlarının en azından 1 gün gidebilmesi gibi konular.

    şöyle bir durumda nasıl bir tablete yönelmeliyim sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar
      Eğer ekitap okuma ağırlıklı kullanacaksanız 8" boyutlu bir tablet işinizi görür.Bu boyuttan aşağısını tavsiye etmiyorum.Bazı 8.4" ve 8.3" boyutlu modellerde mevcut.Ama ekseri 8" piyasa standartı.Bütçenize göre bu tür bir tablet 300 den başlar,1500 e kadar çıkar.Pahalı olan tabletler ekran kalitesi(ful hd),işlemci ve ram miktarları,malzeme kalitesi bakımından üste çıkıyorlar.Ancak kullanım amacı ekitap okumak ve not almak olacağı için 400-500 fiyat aralığında ki bir cihaz işinizi görür.Şunlara dikkat edin;hafızası en az 16 gb olsun.Ram 2 gb olsun.Malzeme kaliteside orta seviyede olsa her türlü işinizi görür.
      Cihaza kuracağınız bir ekitap okuyucu pro'su ile not alma,işaretleme,vurgulama yapma,notları dışarı aktarma vb işlemleri basit ve de hızlıca yapmanız mümkün.Ekitap okumak cihazı çok yormayacağı için normal kullanımda bu tür cihazlar 6-ila 8 saaat arası ekran süresi verir.Ve genelde 1 günü çıkartırlar.Özelden ulaşın isterseniz bütçenizide söylerseniz daha çok yardımcı olmaya çalışırım.Kolay gelsin

      Sil
    2. Teşekkürler ilgilendiğiniz için, e postanız gözükmüyor ama?

      tableti yarı yarıya kullanıcam. kitap okuma ve nette gezinme(haber okuma, vidyo izleme tarzı.) ses kaydedici olarak bir de. facebook, instagram twitter bile kullanmıyorum.

      bütçe işine biraz fiyat-kalite olarak bakıyorum. bir ürün daha pahalıdır ama o paranın hakkını veriydura gibi

      Sil
    3. ama yine de 1300 filan çok aşmak istemem.

      Sil
  4. Tekrar merhaba, şu ürünü uygun buldum, bildiğiniz herhangi bir dezavantajı var mı acaba?

    SAMSUNG GALAXY TAB A 10.1" WİTH S PEN (SM-P580)

    YanıtlaSil
  5. Gayet güzel bir ürün.noksan yan değilde eleştiri olarak yazayım.16 gb yerine hafızayı 32 gb yapsalardı süper olurdu.Bir kılıfta almanızı tavsiye edeyim.gittigidiyor a bakın çok uygun fiyata bulabilirsiniz.Cihazın bana göre en önemli özelliği ful hd ekranı.Bu inanın bir tabletteki en önemli özellik.Çünkü cihaz sade ekrandan oluştuğu için en önemli yeri bu.

    YanıtlaSil
  6. Hayatimda okudugum en akici ve yararli yazi. Tebrikler sevgili yazar. Sag ol var ol

    YanıtlaSil