Dışarda çeşitli elektronik cihazlar olsun,ev eşyaları vs.olsun insanların satın almasına yardımcı olabilecek,seçimlerini kolaylaştıracak,guide adı verilen rehberler özellikle internetin olmadığı
zamanlarda oldukça popülerdi.Halada yaygındır.Pc dergileri arada bu tür rehberler yayınlarlar.Mesela en iyi android tabletler,windows işletim sistemli tabletler vs.gibi.
|
cybook muse essential |
Bende dışarda oldukça yaygın olan,bizdede iyiden iyiye yayılmaya başlayan E-okuyucu cihazlardan almak isteyenler için bu yazıyı hazırladım.Yazının sonundada 27 adet cihazın tüm özelliklerinin yer aldığı güzel bir rehber yeralmakta.Umarım işinize yarar.Yabancı dilde bu konuyla alakalı tonla kaynak mevcut.Bir tanede Türkçe olsun bari.
|
Kobo Aura HD |
E-Okuyucu çıkaran zaten belli başlı 4-5 adet frma var.Birde küçük çaplı,pek tanınmayan firmaların çıkardığı cihazlar var.Onları listeye dahil etmedim.Çünkü hem satın alması,hemde bulması zor.kaliteleri falan meçhul.Riske girmeye değmez diye düşündüm.Listedeki her model işinizi fazlası ile görür.Listedeki cihazları piyasada hala bulunabilirlikleri
durumuna göre seçtim.Tabii bu firmaların daha başka cihazlarıda mevcut.Ancak piyasadan kalktıkları için ancak 2.el alım satım yapan sitelerde bulmak mümkün.Birazda eski teknoloji oldukları için liste dışında kalmaları daha iyi gibi göründü bana.
Bu yazıyı okuyorsanız zaten E-kitaplar ve okuyucuları hakkında illaki az-çok bilginiz var demektir..Hatırlatma babından ve konu ile ilgili bilgilenmek isteyenler için yazıya devam edelim.Buraya kadar okuyanlar isterlerse direk en alt sayfaya gidip rehberi indirebilir.
E-İnk nedir?yenirmi?
E-ink'in türkçe anlamı elektronik mürekkeptir.E-ink şirketi tarafından Massacusets Teknoloji Entitüsü'nünde(Ünlü MIT üniversitesi) desteklediği araştırmalar sayesinde 1997 yılında icat edilen bir e-kayıt türüdür.Elektronik görüntü sağlaması için,özel maddesi bir film tabakasına sıkıştırılmış bu teknolojiyi E-okuyucu yapan firmalar kullanmaktadır.Bu teknoloji led,lcd,plazma gibi ekran teknolojilerinden farklı olarak ekran arkasından ışık yayılımı yerine,özel filmi sayesinde ortamdaki ışığı yansıtarak görüntü oluşturduğu için diğer ekran teknolojilerine göre daha avantajlı.(dezavantajıda burda aslında ışık yansıtmadığı için ışıksız ortamlarda bu cihazları kullanmak pek mümkün değil.Buda çözüldü gerçi.Kendinden ışıklı modeller var)Bu sayede düşük güç tüketimi nedeni ile daha uzun batarya süresi olan,gözü yormayan,çevreci,tüm ortam ve açılarda görüntü imkanı veren cihazlar üretmek mümkün oldu.
E-kitaplar nasıl okunur?
Çeşitli formatlarda oluşturulmuş E-kitaplarıda bu cihazlar sayesinde okuyabiliyoruz.Ancak e-kitaplar için başka cihazlarıda kullanmak mümkün tabiiki.Mesela artık iyice gelişen tabletler ve cep telefonları bunun içinde kullanılabiliyor.Özellikle renkli resimli,bol tablolu,sütünlu pdf dosyaları için bence tek alternatif tabletler.Siyah beyaz e-okuyucular pdf konusunda hala yetersiz.Esasen pdf
|
Calibro Touch Lux |
konusunda E-okuyucuları zorlamamak gerektiğini düşünüyorum.Bu
yazıma bakınız.Olmuyor,olmayacak.E-okuyucularda pdf için tek alternatif 8" ve yukarısı ekran boyutları tek çözüm.Bir kaç firmanın böyle cihazı var.Listedede mevcut.Ama taşınabilirlik olarak pek uygun değiller.O yüzden benim tavsiyem pdf,renkli dergi,vs için 10.1" tablet,diğer formatlar içinde E-okuyucu kullanmak.Sade okuma amaçlı kullanılacaksa piyasadaki en ucuz tabletler bile işinizi görür.
Cep telefonlarına gelirsek.Bence 5" ve yukarı ekranlı her telefonda kitap okunabilir.Otobüste,minibüste,metroda daha iyisi yok.6" ve yukarı ekranlarda çizgiroman bile okunur.Biraz zorlarsak pdf lerde gayet iyi görünüyor.
E-Kitap formatları.
Satın alacağımız cihazı alırken desteklediği formatlarıda bilmek çok önemli.Aşağıda en çok kullanılan E-kitap formatlarını listeledim.Gerçi çok kafa karıştıracak bir şey yok.Zaten en çok kullanılan format olan Epub'ı kindle hariç tüm cihazlar destekliyor.
- EPUB:Açılımı;Elektronik publication olan bu format uluslararası sayısal yayıncılık forumu tarafından desteklenen açık kaynak kodlu en yaygın E-kitap formatıdır.
- PDF:Açılımı Portable document format'tır.Hemen hemen her sistemde kullanılabildiği için en çok tercih edilen format biçimidir.
- AZW,AZW3:Amazon firmasının çıkardığı cihaz olan Kindle tarafından desteklenen formattır.Sadece kindle cihazlarında görüntülenebilir.
- MOBİ:Buda sadece kindle tarafından desteklenen bir formattır.Yinede bir kaç model bu formatı destekler.
- DOC:Office ile yazılmış zengin metin dosyalarıdır.
- TXT:Text dosyalarıdır.Windows ortamında hazırlanmış yazılardır.
- HTML:Hazırlanmış web sayfası dosya formatıdır.
- CBZ:Ziple sıkıştırılmış çizgiroman okuma formatıdır.
- CBR:Rarla sıkıştırılmış çizgiroman okuma formatıdır.
- FB2:Açılımı;Fiction book2.Bir rus tarafından yaratılmış metin dosyalarıdır.
- RTF:Açılımı;Rich text format.Zengin metin metin biçimi.Tüm kelime işlemci programlar tarafından desteklenir.
Birde en çok kullanılan resim formatlarınıda yazalım tam olsun....
- JPEG:En çok kullanılan resim formatı.Resim kalitesi orta hallidir.
- TIFF:Sıkıştırılmamış resim dosyasıdır.Sıkıştırılmadığı için kalite kaybı olmaz.
- GİF:Hareketli resimler.
- ICO:İkon dosyalarıdır.
Üsttede yazdığım gibi format konusu kafanızı karıştırmasın.Gerekli yazılımı kurarak her formatı birbirine çevirmek mümkün.Ancak bir tek resimli,sütünlu,grafikli pdfler bu iş için uygun değil.Sade yazı ağırlıklı ve düzgün taranmış pdf'ler daha iyi sonuç veriyor.Ama illaki elle düzeltmeye gerek oluyor.Bu işi tam anlamı ile çözen bir yazılım henüz yok.En çok bilinen ve kullanılan calibre'yi bu linkte bulabilirsiniz.
calibre.Başka yazılımlarda illaki vardır.Araştırmak lazım.
E-Okuyucuların avantajları,dezavantajları.
AVANTAJLARI
- Taşınabilirlik.Evde neysede bir düşünün dışarda kaç normal kitap taşıyabiliriz yanımızda.Oysa bir okuyucuya atın atabildiğiniz kadar.Tabii hafızası yettiği ölçüde.Her yerde okuyun.Büyük rahatlık.
- Dağıtım,baskı maliyetleri olmadığı için ucuzdurlar.Tabii bu dışarda böyle.ekitaplar basılı kitaptan daha ucuza satılıyor.Bizde tam tersi.Kimi ekitaplar basılı kitaptan daha bile pahalı.Geneldede pek ucuz değiller.Buda yasal ekitpların gelişmesinde en büyük engel.Bakalım ilerde durum ne olur.
- Aradığınız kitap heleki yabancı dilde ise saniyeler içersinde cihazınızda.Açın okuyun.Kargo bekleme derdi yok.
- Normal kitapta yapabildiğimiz tüm işlemleri bu cihazlardada yapma imkanı var.Örneğin;not alma,işaretleme,altını çizme vb.Tabii ekranı dokunmatik modellerde bu işlemler daha rahat oluyor.Tuşlu modellerde bunları yapmak büyük işkence.Misal calibro basic kullanıyorum.Hatta incelemesinide yaptım.Ama genelde memnunum cihazdan.Çok da not alma vs yapmadığım için.Lakin ders kitabı gibi kitaplar için çok not alma durumunda olanlar dokunmatik ekranlı cihazlardan başkasına bakmasın.
- Evde yer kaplamaz,kitaplık falan istemez.Diskte usulca yatar.
- .Sadece sayfa çevirmek için enerji harcadıklarından şarj süreleri inanılmaz.Tabii üreticiler abartıyor bu konuyu biraz.Ama yinede tek şarjla çook uzun süre kullanmanız mümkün bu cihazları.
DEZAVANTAJLARI
Gerçi bunlar pek dezavantaj sayılmazda yinede yazalım.
- Hala pahalılar.Hele bizde aşırı pahalı.Dışarda uygun fiyatlı modeller var gerçi.Ama fiyatları hala yüksek bence
- Işıksız ortamda kullanılamıyor.(Işıklı modeller var.)
- Ekran 6" olarak ufak kalıyor.Bence 7" veya 8" ideal boyut.Çünkü anca bu büyüklük normal kitap okuyor hissi veriyor.Listede 6.8" olan sadece bir model var.Ama yaygınlaşacak gibi ufaktan deneme yapıyorlar.
- Renkli yayınları desteklemiyor!
Fazla uzatmak istemiyorum.Bu konuda
şurada daha fazla bilgi mevcut.
Yazacaklarım bu kadar.Bir kaç kelamda liste için edeyim bari.Listede belli başlı 4-5 üreticinin son zamanlarda çıkardığı tüm modeller mevcut.Özellikleriyle hepsini bir arada bulabilirsiniz.Sanıyorum seçim yapmanızda yeterince yardımcı olur.Yurt dışı fiyatlarıda yazdım.Lakin fiyatlara pek takılmayın.Fikir sahibi olmak için yazdım.Modeli belirleyince zaten araştırma yaparsınız iyice.
Ülkemizden satın alacaksanız
burdaki yazımı okuyunuz.Yazıda resmi garantili olarak bizde satılan tüm E-Okuyucuların fiyatlarıyla beraber listesi mevcut.İyiki daha önce yazmışım bu konuyu.en az 3 saat uğraşırdım şimdi:))Liste excel ve web sayfası formatındadır.
Ve son olarak cihazınızı aldınız okumak için kitap bakınıyorsunuz.Buyrunuz
burayada bakınız.
Liste burada.Hayırlı okumalar olsun.
E-Okuyucu rehberi Nisan 2015