-->

11 Mayıs 2016 Çarşamba

2.El Ekitap okuyucu satın almalımıyım?Ve almak istesem nerede bulabilirim.

      Bu yazıyı okumaya başladıysanız önce buradaki yazıda yer alan rakamları bir yere not edin.Hep elinizin altında dursun.Ondan sonra buraya geri dönebilirsiniz.Hülasa link verdiğim yazıyı okuduğunuzu farz ediyorum.Buradaki rakamlara baktınız ve bütçenize göre olmadığını fark ettiniz.Veya ben bu rakamlara cihaz almam deli işi diyorsunuz(tabii kendi içinizden)Öyleyse daha hesaplı alınabilecek rakamlara cihaz bakıyorum diyorsunuz.Bu yazı tam size göre.Umarım işinize yarar bir rehber olur.Devam edelim.

2.EL BİR CİHAZ SATIN ALMALIMIYIM?
     Tabii bu soru kişiden kişiye değişir.Kimi sıfır cihaz alıp paketten çıkarma ve yeni bir cihaz edinme deneyiminden vazgeçmek istemez.Başkası kuşkuyla yaklaşır.Acaba bir sorun varmı cihazda veya ilerde sorun çıkarmı?Bu yeni bir cihazdada olabilir.Sonuçta elektronik aletler bunlar.Burada garanti durumu öne çıkıyor.Eğer satın aldığınız cihaz garantili ise sorunun çözümü haliyle kolaylaşıyor.Garantili değilse işiniz maalesef zor.Kendi adıma yazayım.Bu güne kadar bir çok cihaz aldım,kullandım.Sadece ekitap okuyucu değil.Tablet,cep telefonu vs.Hiçbirinde bir sıkıntı yaşamadım.Bunun nedeni aşağıda yazacağım gibi bazı noktalara dikkat etmem sayesinde oldu.Öte yandan elektronik cihaz satın alma biraz şans işi.Kimi hiçbir sorun yaşamazken(2.el olsun,sıfır olsun)kimide saçını başını yolar sorunlardan.

2.EL CİHAZ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK LAZIM GELİR?
Aşağıda yazdığım kriterlere mümkün olduğu kadar uyulduğu taktirde çıkacak sorunlar en aza indirgenmiş olur.

  • İlanlara bakıyorsunuz.İlanın hazırlanış tarzı size satıcı hakkında az çok bilgi verir.Eğer ilan ayrıntılı yazılmışsa,satıcı eleman uğraşmışsa ilk elemeyi geçmiş demektir.Öyle ilanlar varki.adam şöyle yazmış;satılık 1 aylık cihaz.Böyle yazımı olur.Cihaz hakkında hiç bir açıklama yok.Araki bulasın.Bu yüzden ürün hakkında yeterli açıklama olan,vede kendi resimleri yer alan ilanlar daha güven verir insana.Yine öyle ilanlar varki cihazın kendi resmi yerine başka bir siteden alınmış resimlerini koyuyorlar.Buda yanlış.
  • Mümkünse bulunduğunuz şehirdeki bir satıcıyla anlaşmaya çalışın.Her zaman için cihazı birebir görerek almak daha mantıklı.Çünkü ilanda cihazın resmi vardır.Temiz görünüyordur.Ama bir gider görürsünüzki,sağda solda çizik,ekranda ölü piksel var.O yüzden birebir alışveriş her zaman için daha iyidir.
  • Şehirdışı bir cihaz alınacaksa satıcı ile anlaşıp önce cihaz sonra havale prensibini edinin.Çoğu satıcı ürününe güveniyorsa buna karşı çıkmaz.Ama üründe bir sorun varsa ve size söylemiyorsa tam tersini söyler size.Yani derki önce parayı gönderin sonra cihazı kargolarım.Bu olmaz.Kimi 2.el satış sitelerinde kendi geliştirdikleri bir sistem mevcut.Satıcı önce cihazı size gönderir.Siz ödemeyi cihaz elinize geçince yaparsınız.Ancak site bu iş için komisyon alıyor.Bu farkıda sizmi yoksa satıcımı karşılar aranızda anlaşmanız lazım.Ama en güvenilir yöntem bu şehirdışı için.
  • Cihazın eğer yurtiçi ise faturasını,garanti belgesini isteyin.Çoğu seri no'dan falan buluyorlar diyor.Lakin bu her marka ve model için geçerli değil.Fatura soranda oluyor.Garanti süresi için fatura şart.Çünkü ordaki satış tarihini baz alıyorlar.Eğer fatura yoksa cihazın üretim tarihi geçerli oluyor.Şu da olur.Cihazın faturası kaybolmuştur.Sizde  bunu kabul edersiniz.O vakit cihazın fiyatında indirim talep edin.Sonuçta faturalı cihaz ve faturasız cihaz arasında fark var.Fatura olmaması eğer cihazı ilerde elden çıkarmaya çalışırsanız sorun çıkarabilir.Mümkünse faturalı cihaz almaya çalışın.
  • Cihazın kutusu,şarj kablosu ve diğer ek içeriklerin olması önemli.Eğer bunlar yoksa satıcı size söylemeli.Şu da önemli bunların olması satıcının dikkatli bir insan olduğunu,cihazı düzgün kulandığını gösterir.
  • Cihazla birlikte kılıf,ekran koruyucu vs varsa daha iyi olur.Ve özellikle kılıfla kullanılmış cihazları tercih edebilirsiniz.Sonuçta kılıf kullanıldığı için cihazda olabilecek zarar ya yoktur veya daha azdır.Tabii bunları her zaman için satıcıya sorun.
  • Yurtdışı cihazlar daha ucuz olması lazım.Bunu aklınızda tutun.Tabii kutu,fatura vs olması daha iyi.
2.EL CİHAZ ALMAYA SONUNDA BENİ İKNA ETTİN NEREDEN BULACAĞIM?
Bu cihazları edinebileceğiniz siteleri aşağıda yazıyorum.Kimilerini illaki biliyorsunuzdur veya duymuşsunuzdur.Başka varsa bana yazabilirsiniz.Onlarıda ekleriz.
  • Sahibinden.com  Alanındaki belkide en büyük site.İlk buna bakmanız menfaatınız icabı.Bir çok modelin 2.el hatta sıfırını bulmak mümkün bu sitede.
  • gittigidiyor.com  Bu sitede güzel cihazlar yer almakta.Ancak 2.el konusunda biraz geri kalıyor.Daha çok sıfır ve yurtdışı,garantisiz cihazları bulmak mümkün.
  • sanalpazar.com  Bu sitedede sıfrı ve 2.el cihaz bulabilirsiniz.Ancak buradada 2.el den ziyade sıfır cihazlar ağırlıkta.
  • http://forum.donanimhaber.com/forumid_707/tt.htm Alanındaki güzide bir site olan donanımhaber.com'un bu bölümünde zaman zaman ekitap okuyucu ilanlarınada rastlamanız mümkün.Sıklıkla takip etmek menfaatiniz icabıdır.
  • https://www.facebook.com/groups/KindlePazari/  Bu facebook grubundada çok güzel cihaz ilanları bulabilirsiniz.Başka gruplarıda araştırıyorum.Bulduğumda eklerim buraya.
Benim bildiklerim bunlar.İlerde başka siteden haberim olursa onlarıda eklerim.Umarım işinize yarar.Aşağıya yorumlarınızı yazabilir,siteye üye olabilirsiniz.Bir beğeniyi çok görmeyin..Buradan üye olunuz..

1 yorum :

  1. Bilgilerinizi sunmanız güzel fakat özellikle kitaplarla ilgili bir blog sitesinde bu denli yazım yanlışları birçok okuyucuyu sitenizden soğutabilir. Bu kadar okuyan insanlar olarak içimizde inanın bu duruma takılacak bir sürü kişi var.

    YanıtlaSil