-->

10 Aralık 2014 Çarşamba

Ekitap okumak için tablet'mi veya e reader'mı kullanmalı?

İpad
       Kafamıza koyduk ve bu ekitap işine ucundan kıyısından bulaşmaya karar verdik.Lakin hangi cihazı kullanmak daha iyi sonuç verir.Kafamızda hala netleşmemiş bir yığın soru var.İşte bu yazımda bu sorulara cevap bulmaya gayret edeceğim.
      Öncelikle masaüstü pcleri eleyelim.Bu hantal cihazlar artık eski popülaritelerinde
değiller.Taşınmaz olmaları en büyük handikap.Bu cihazlar dökümanı okumaktan çok oluşturmaya imkan verdikleri için gerçi hala kullanmak zorundayız.Kısa süreliğine göz atma babından işe yararlar.
         Laptoplar bir nebze daha iyiler bu konuda.Hem döküman oluşturmak ve hemde okumak için diğerinden daha fazla yararlılık göstermekte.Ama yinede aradığımız konfor bunlardada mevcut değil maalesef.Geriye tabletler,ekitap okuyucular ve telefonlar kalıyor.

TABLETLER


     3 Nisan 2010 tarihinde apple başkanı steve Jobs ilk ipad'i tanıttığında İşlerin bu noktaya varacağını kestirmişmidir acep.Ne olduysa bundan sonra oldu ve hayatımıza yeni bir teknolojik cihaz

samsung note 10.1 modeli tablet

olarak tablet kavramı dahil oldu.Gerçi bundan öncede bazı çalışmalar vardı.Newton messagepad 100 ile başlandı.bu cihaz 1993 yılında yapıldı.Daha sonraları başka cihazlar ile devam etti.Ancak apple başkanı yetersiz hafıza ve yetersiz pil ömründen dolayı bu projeleri askıya aldı.Bir arada üzerinde özel kalemi ile not alınabilen windows'lu tablet/notbook melezi cihazlar çıktı.Onlarda fazla uzun ömürlü olmadı.Ancak çalışmalara 2000 li yıllarda hız verildi ve en nihayet ilk ipad nisan 2010'da piyasaya sürüldü.Şu ana kadar 5 ipad modeli piyasaya sürüldü.İpad air 2 modeli ve daha ufak ekranlı ipad mini 3 son çıkan modellerdir.Ardından diğer firmalarda android işletim sisteminin de yaygınlaşmasıyla benzer cihazları piyasaya sürdü.Uzatmayacağım yazının konusu bu değil.Lakin halen tablet deyince insanların aklına İpad gelmektedir.İlk başlarda çokda sattılar lakin pazar yavaş yavaş doyum noktasın ulaşıyor.Gelelim en önemli sorumuza bu tabletlerle rahat ekitap okumak mümkünmüdür.Evet arkadaşlar mümkündür.Bazılarınız katılmayabilir.Amma oluyor hemde güzel oluyor.Maddeler halinde yazalımki daha iyi anlaşılsın;


  • Günümüzdeki tüm tabletlerle var olan ekitap formatlarının hepsi okunmaktadır.Aklınıza ne gelirse gerekli programı kurmak koşulu ile okunabilir.
  • Normal bir kitapta yapageldiğimiz,not alma,işaretleme,dipnot ekleme vb.işleri kolaylıkla yapmak mümkün. 
  • Taşınabilir olarak müthiş bir kapasiteleri var.Yani bir düşünün yolda,otobüste en fazla ne kadar kitap taşınabilirki.
  • Yanlız kitap okumak değil.Bir pc de yapabileceğiniz bir çok işi yapabilirsiniz.(oyun,yazı yazmak,nete bağlanmak..)
  • Çizgi-romanda okuma imkanı var.Netteki ücretli ücretsiz tüm çizgiromanlar bir tıkla elinizin altında. 
  • Forumlardan,sitelerden biliyorumki çoğu arkadaş tek bir nedenle bu cihazın uzun süreli ekitap okumak için uygun olmadığını düşünüyor;Ekranı ışığı yansıttığı için gözlerimizi alıyor ve baş ağrısına sebeb oluyor buda uzun süreli okumaya engel oluyor.Peh.Çözümü çok basit kıs kardeşim ekran ışığını.Hatta artık çoğu tablette okuma modu diye bir özellik var.Çokda kullanışlı.İnanın bir sıkıntı yok bu şekilde.Ben gayet güzel okuyorum bu yöntemle.Artı arada dinlenin.Kaptırıp gitmeyin.Hatta kimi programda hatırlatma modu diye bir özellik var.(Bakınız;moon reader pro)1 saat sonra beni uyar diyorsunuz cihaz sizi haberdar ediyor dur bi yeter dinlen diye.
  • Eğer kitap okuma işi için tablet seçerseniz bir kaç önerim olacak Öncelikle ağırlıklı olarak ne için kullanacaksınız cihazı onu belirleyin.Çizgi-roman,kitap,dergi ağırlıklımı?yoksa sadece kitap ağırlıklımı?İlk seçenek için ideal tablet boyutu 8.9"-11.6" arası boyuttaki tabletler idealdir.Sade kitap için 7" veya 8" ler tercih edilebilir.Arada daha taşınabilir boyutta 8.4" lerde var ancak şu an pek yaygın değil.İyi düşünmek lazım.Çünkü hem fiyatta hemde taşıma işinde sonradan problem çıkabiliyor.Forumlarda okuyoruz.
  • Birde son olarak şunu belirtmekte yarar var.Tabletlerdeki ekran çözünürlüğü.Bu çok önemli.Piyasadaki bir çok tablet artık standart olan 1200*800 çözünürlükte gelmekte.Mümkünse 1900*1200 ve üstü çözünürlükte olanları seçin.Çünkü ne kadar çok piksel o kadar az tırtık.Bu konuda daha kapsamlı bir yazı yazmayı düşünüyorum.

EKİTAP OKUYUCULAR


Kindle 3
        İlk nesil kindle amazon tarafından kasım'ın 19'unda 2007 yılında çıkarıldı.E-ink dediğimiz teknoloji ile üretilen ilk cihazdı.Şu anda 6 nesil kindle ve voyage diye bir modeli de mevcut.Arkasından irili ufaklı ve başka teknolojilerle çalışan başka şirketlerinde ürünleri çıktı.Ama neticede yaptıkları tek bir iş var:kitap okutmak.Bunuda iyi başarıyorlar.Lakin bunlarında eksiler ve artılar mevcut.Düşüncelerimi maddeler halide yazayım:


  • Bir kere en dandiği bile normal bir kitap okuyormuş hissini verebiliyor.(nook,kindle kullandım)Kaliteli markalarda bu daha üst düzeyde tabii.
  • Şarjları gayet iyi.(ama kılavuzlarda yazana kanmayın.yok bir aymış,yok 3 aymış.abartıdır o.)Normal kullanımda rahat 1 hafta gider.
  • Eksilerine gelince genel geçer noksanlıklara girmeyeceğim.(Millet nedense her aldığı cihazla hemen herşeyi yapmak istiyor.Yok kardeşim bunla video izlenmez,bunla nete girilmez,şarkı dinlenmez.Onları başka bir cihazla yap bir zahmet.Bunla adı üstünde sadece kitap okunur.bana göre bunlar eksi falan değil)Bana göre en büyük eksiği normal bir kitap boyutunda
    Nook simple Touch
    olmaması.Tüm okuyucular sözleşmiş gibi 6" boyutunda geliyor.Bunuda taşınabilirliği daha olanaklı kılsınlar diye düşünmüşlerdir besbelli.Ama olmuyor işte ekran ufak.Normal bir kitap hissi vermiyor boyut.Sayfalar haliyle normal kitap formatından fazla görünüyor.Yani normal kitapta 1 sayfa cihazda 2 veya 3 sayfa olabiliyor.Buda kitap okuma hissime darbe vuruyor.Puntoları küçültsek bu seferde teleskop lazım harfleri çözmek için.Bence en ideal boyut 7" veya 8" olması.Ki 8.9" olan bir kaç model vara ama onlarda çok büyük.Taşınabilirlik olarak pek ideal değiller.
  • E readerlarda çizgi roman okumayı unutun.Olmuyor.denedim.Ekran yukarda yazdığım gibi 7 ve üzeri olsa tamam.Ama 6" te gerçi resimler muhteşem görünüyor.Ama yazılar çok ufak.okunmuyor.Hiç girişmeyin.
  • E readerlarda pdf okumayıda unutun.Tabii düzgün taranmamış pdf lerden bahsediyorum.Gerçi düzgünleride pek farklı değil.Belki yatay modda bir nebze daha iyi oluyor.


CEP TELEFONLARI

       Fazla uzatmadan kısaca belirtmekle yetineceğim.Eğer telefonunuzdan bu işe niyetlenecekseniz en az 5" boyutundan yüksek bir telefon olması lazım.Daha azıyla olmaz.Gözlerinize yazık.Bende huawei ascend mate var(ilki)Gayet güzel oluyor.Hatta zorlarsam dergileride okuyabiliyorum.

Gelelim sonuca.Yukarda kendi fikirlerimi belirttim.Tercihinizde yararlı olabildimse ne mutlu.Ancak daha bitmedi eylemlerim sürecektir..Fikirlerinizi esirgemeyiniz.



9 yorum :

  1. Tablet,reader bunlar hikaye bence.bir heves aliniyor ama sonra tasimasi gercekten sikinti. Bence en guzel cozum samsung note 3 veya note 4. 5.7 inch ekran buyuklugi ve okuma modu mevcut. Aldikoyu da kurduktan sonra hem epub hem pdf formatini sorunsuz okuyorsunuz. Hem de 2. Cihaz tasimaktan kurtuluyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur.Ekranın ufak olması ne zevk verir okumaya oda tartışma konusu.Lakin yolda,dışarda oyun vs oynanacığana kitap okusun millet daha iyi değilmi.son olarak yanımızda siyah-beyaz ekitap okuyucu taşımak sıkıntı değil.örneğin incelemesini yaptığım calbro basic kuş gibi rahatça yanımda taşıyorum.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yıl başlarında yeğenim Amerika'dan Acer marka bir tablet hediye yolladı sağolsun. Siparişim e-kitap okuyucusuydu ama yeğenim " halacığım tablet alayım diğer internet işlerini de halledersin " dedi ve yolladı. İyi ki de tablet almış günde bir kitap okuyup bitiriyorum desem yalan olmaz. Yada iki günde bir kitap diyelim :) Ne göz yoruyor ne de baş ağrıtıyor tablet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim umarım çok genç değilsinizdir, "kör olana kadar zaten ölürüm" ben diye düşünüyosunuz sanırım. Gözünüze gözünüz gibi bakın yedeği yok çünkü.

      Sil
  4. Ne güzel yazmışınız.Çoğu insan tableti öcü gibi görüyor ekitap okumak için.

    YanıtlaSil
  5. Tabandan ışıklandırmalı cihazlarlarla uzun vadeli e- kitap kitap okumanın göz sağlığı açısından ağır bedeli vardır.e -kitap tabandan ışıklandırması olmayan-e ink kitap okuyuzularda okunur,sağlık açısından bir sorun yaratmaz.

    YanıtlaSil
  6. E Kitap Okuyucular hakkında bilgi almak için ; https://www.ekitapokuyucu.net

    YanıtlaSil
  7. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: en güzel aşk kitapları

    YanıtlaSil